Luin hiljattain eräästä kirjasta, kuinka ihmisiä oli pyydetty määrittelemään kaikkein lohdullisimmalta kuulostava lause. Lause, jonka he kaikkein mieluimmin haluaisivat kuulla. Lauseiden kolmen kärki oli seuraava:

1.       Minä rakastan sinua.

2.       Minä annan sinulle anteeksi.

3.       Ruoka on valmista.

Jollain tavoin nämä lauseet tuovat meidät elämän peruskysymyksien äärelle. Kukapa ei kaipaisi rakkautta osakseen, sitä että joku tykkää, välittää, arvostaa, kaipaa, odottaa, haluaa olla kanssani. Kukapa ei kaipaisi saada anteeksi, sillä monissa kohdin me teemme virheitä ja rikomme toisiamme vastaan. Ja kukapa ei kaipaisi kunnon ateriaa, joka on valmistettu juuri minua varten.

Mietin suhdettani Jumalaan. Hän on osoittanut minua kohtaan mitä suurinta rakkautta antamalla ainoan Poikansa Jeesuksen kuolemaan edestäni ja kutsumulla minut armon ja anteeksiantamisen valtakuntaansa. Sen lisäksi Hän on kattanut minulle runsaan pöydän hengellistä hyvää ja siunauksia ajallisista koetuksista huolimatta. Vaikka ajalliset usein ahdistavat vihollisen lailla, Hän on valmistanut pöydän ”vihollistenkin” silmien eteen (Ps. 23).

Mietin myös seurakuntaa. Seurakunnassa meitä kutsutaan olemaan Taivaallisen Isämme kaltaisia ja kuulemaan ihmisyyden syviä kaipauksia toisissamme. Lohduttamaan toisiamme. Meidän tulisi osoittaa rakkautta, nähdä, puhua, kuulla ja jakaa elämäämme läsnäolevien kanssa. Meidän tulisi armahtaa ja antaa anteeksi, sillä keskeneräisyys ei ole syntiä, vaikka keskeneräisyydestä johtuvat tekemiset voivat ollakin. Meidän tulee myös aterioida yhdessä, kattaa pöytämme ja kutsua toisiamme kuin maalaistalon emäntä muinoin: Syömään!

Miten hämmentävän vahva viesti on esimerkiksi ehtoollisessa: aterioidaan yhdessä Herran pöydän äärellä. Älkäämme laiminlyökö seurakunnan neljää peruselementtiä: opetus, rukous, yhteys, ehtoollinen. Herran pöydässä myös jokaisella on jotakin annettavaa ja aina oppii enemmän hyvän aterian ja tarjoilun taitoja osallistumalla yhteisiin hetkiin.

Ne parhaat lauseet arkikielellä siis ovat:

-          Tykkään sinusta.

-          Saat anteeksi.

-          Tule syömään kanssani.

Sanotaan hyviä sanoja, tehdään hyviä tekoja…